Single post

Ongenode gasten

Een vogelnestje in je tuin maakt de lente altijd een beetje bijzonder. Papa en mama vogel vliegen af en aan met takjes in hun bek, en later vliegt papa vogel in zijn eentje heen en weer. Mama vogel zit op de eieren en na een poosje zie je hoe de kleintjes leren vliegen.

Nestje in je schoorsteen

Als je een mooi vogelhuisje in de tuin hebt hangen en de vogels hebben hun nestje daarin gemaakt is er niet zoveel aan de hand. De kans is groot dat ze het jaar daarna weer terug komen! Andere vogels maken een nestje in een hoge boom of… in uw schoorsteen. Dat laatste is wat ingewikkelder.

Prima plekje

Voor de vogels is een schoorsteen een prima plekje voor het nest. De wanden van de schoorsteen beschermen hen tegen wind en de open haard staat niet aan in de lente en de zomer. Waarschijnlijk heb je niet eens gemerkt dat er een gezinnetje te logeren was.

Verstopte schoorsteen

Als het buiten kouder wordt, is het gezellig om de open haard aan te zetten. Het knisperend haardvuur en de behaaglijke warmte geven een gevoel van echt thuis komen na een lange dag. Tegen die tijd merk je wél dat er bewoners zijn geweest. De schoorsteen is verstopt.

Zeer gevaarlijk

Een verstopte schoorsteen is zeer gevaarlijk omdat de rook, die giftige stofdeeltjes bevat, naar binnen kan slaan omdat ze niet naar buiten kan. Ook kan het nest, wat bestaat uit droge takjes en veren, makkelijk vlam vatten waardoor er brand kan uitbreken. Het is dan ook raadzaam om een vogelnest direct uit de schoorsteen te laten verwijderen.

Een gerust hart

Dakdekker Oss is gespecialiseerd in het controleren van schoorstenen, zij kunnen dit bijvoorbeeld één keer per jaar voor je doen. Zo weet je zeker dat je na de zomer je open haard met een gerust hart kunt aansteken.

theme by teslathemes